Duyurular

"Web Sitemiz Aktif"
Web Sitemiz Aktif...  Devamı

E-Bülten

İsim Email

Sitemizin yeniliklerinden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

Genel İçerik » Tarım Perliti Nedir ?

Tarım Perliti Nedir ?

Perlitin toplam gözenekliliği %90, havalanma gözenekliliği %60 civarında olduğundan toprak drenajını düzenler, havalanmasını sağlar. 

Perlit bünyesindeki gözenekler sayesinde filtrasyonu arttırır, buharlaşmayı azaltır. Sulama ihtiyacını azaltarak tasarruf sağlar.

İnorganiktir. Hastalık taşımaz, barındırmaz. Çözünebilir iyonların çok az olması sebebiyle tuz ve alkalilik açısından sorun yaratmaz. Nötr (pH=6,5-7,5) oluşu ve düşük kimyasal tamponluğu ile ortam pH'ını kolayca düzenler. 

Isı izolasyon özelliği sebebiyle bitkilerin sıcaklık değişimlerinden etkilenmesini asgari seviyeye düşürür. 

Ömrü uzundur. Steril üretimde yapısı bozulmadığından topraksız tarımda 6 yıla kadar kullanım ömrü olduğu gibi, üretim ortamının iyileşmesi sebebiyle erken ürün elde etme imkanı sağlar.

Yapısı itibariyle fide köklerinde yıpranma ve hasarları önler. Göllenme, şişme, kabuk oluşturma, balçklanma, kötü drenaj, çatlama gibi özelliklerin hiçbirini göstermez.

Topraksız Üretimde Perlit

Sera sektöründe kullanılan toprağın kısa sürede değişmemesi, aynı ürünlerin üretime devam edilmesi sebebiyle sera toprağı yorulmakta, üretim kalitesi ve zamanı aksamaktadır.

Organik tarım ile sağlıklı ürün üretilmesi son yılların güvenilir ürün talebini artırmıştır.Bu sebeple Topraksız tarım uygulaması etkin bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Topraksız tarım uygulaması birçok dış ülkede %95'lere varan oranlara ulaşmaktadır.

Tarımda Perlit tek başına kullanılabildiği gibi, kum, ağaç kabuğu, torf gibi diğer maddelerle birlikte karıştırılarak kullanılabilmektedir.

Torbalar içinde üretim: Perlit veya Perlitli karışım ihtiyaca uygun miktarda torbalara konmakta, bitkiler bu torbalar içine dikilerek çok kolay bir şekilde yetiştirilmektedir. Torbalar siyah plastik örtüler üzerine belli aralıklarla sıralanmakta, besin eriyikleriyle su ve besin ihtiyaçları karşılanarak yetiştirilmektedir.

Topraksız üretim: Perlit veya perlitli karışım siyah plastik örtü üzerine muhtelif kalınlıkta serilmekte, fideler belli aralıklarla tabaka üzerine dikilmekte, su ve besin maddesi ihtiyaçları sulama suyu içinde verilmektedir.

Topraksız tarımın faydaları

Topraktan gelen hastalık ve zararlılarla yabancı otlardan kaynaklanan sorunlar önemli ölçüde azalmaktadır.

Suyun ve besin maddelerinin dozu ürünün ihtiyacına uygun olarak kolayca ayarlanabilmektedir.

Topraksız tarım olması sebebiyle tarım alanı olmayan zeminler tarıma kazandırılmaktadır.

Suyun buharlaşması ve sızma sebebiyle kayıpları azaltılabildiği için sudan büyük ölçüde ekonomi sağlanmaktadır.

Toprak işleme, değiştirme, temizleme, bakım gibi seralarda işgücü harcamaları gerektiren faaliyetler ortadan kalkmakta, işçilik ve üretim maliyeti oldukça düşmektedir.

Ekim zamanları ve aynı toprakta sürekli üretim yapmanın sorunları ortadan kalkmaktadır.

 

Toplam Okunma : 2.334
Bu Sayfayı Arkadaşınıza Önerin
Lütfen Resimdeki kodu yazınız